Naczynia biodegradowalne

Wiele osób nie wie, że naczynia wykonane z plastiku czy styropianu mogą rozkładać się nawet setki lat. Ich produkcja i wykorzystanie powoduje więc duże zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Jednak co zrobić jeśli jedzie się na biwak czy inną wycieczkę, a wiemy, że w miejscu naszego pobytu nie będzie żadnych szklanych czy porcelanowych naczyń? Rozwiązanie jest proste. Wystarczy użyć kubków i talerzy oznaczonych terminem „biodegradowalne”.

elite-bidon-nature-corsa-bio-biodegradowalny-750-ml-el0091700 mg-partyware-100pla7inpro contacto-4858-300
Elite Bidon MG Talerz Contacto Forma z rattanu

Naczynia biodegradowalne to nic innego, jak te wykonane m.in. z liści roślin (np. palmy), z kukurydzy, bambusa czy nawet otrębów pszennych. Ciekawym rozwiązaniem są także sztućce wykonane ze skrobi termoplastycznej (drewniane). Dlaczego warto się zdecydować na użycie takich naczyń? Oprócz tego, że powstają one z surowców odnawialnych, co jest po prostu ekologiczne, zazwyczaj mają one estetyczny wygląd – są dużo bardziej eleganckie np. od tych plastikowych.Nadają się do podawania dań zarówno ciepłych, jak i zimnych, nie parząc przy tym dłoni. A co najważniejsze dla ekologów, ich degradacja trwa zaledwie… do trzech miesięcy. Wszystko to dzięki temu, że tworzone są bez użycia środków chemicznych: powstają jedynie przy użyciu wysokiej temperatury i odpowiedniego ciśnienia.